Scrapbooking ordlista D

Här hittar du förklaringar på alla fackspråksord inom scrapbooking som används i beskrivningar av produkter och i texter om scrapbooking.

En bra scrapbooking-ordlista underlättar förstås för dig att hitta rätt i scrapbooking-världen. Det finns ju en hel del ord som kan kännas konstiga och främmande för den oinvigde och begrepp som kräver sin förklaring. Eftersom man oftast stöter på det engelska ordet finns det ingen anledning att försvenska termerna eftersom detta bara skulle förvirra ytterligare.

Scrapbooking D

De-Acidify (Neutralisera syra)
De-Acidify är en process som tar bort syra från papper för att förhindra nedbrytning.

De-acidification Spray (Neutralisera syra Spray)
Neutraliserar syra i tidningsurklipp och andra dokument.

Debossing
Debossing är motsatsen till embossing viket innebär att designen är intryckt i papperet eller materialet. Om du vänder sida på papperet så är det däremot embossat!

Decoupage
Decoupage är tekniken att dekorera en yta med cut-outs, av papper, eller benämning på ett alster som har tillverkats med denna teknik.

Decorative Ruler (Dekorativa Linjaler)
Dekorativa linjaler är tillverkade av plast, metall eller kartong och har blivit utformade för att addera en dekorativ kant/border till ditt projekt. Du kan skära ut linjalen eller använda linjalen som en ritmall.

Decorative Scissors (Dekorativa Saxar)
Saxar med mönster på bladet som gör att man får dekorativa klipp.

Degradation (Nedbrytning)
En process som gör att ett material bryts ner från sitt nuvarande läge till en försämrad status, till exempel att ett papper gulnar eller bleks.

Design
Att skapa eller genomföra något på ett konstnärligt och professionellt sätt.

Diamond Glaze
Ett lack som du målar med ovanpå ditt motiv och som skapar en blank, lite upphöjd yta. Ger en förhöjd 3D-effekt, men Diamond Glaze kan även användas som ett lim.

Die-Cut
Pappersdesign utskuret eller stansat från die cut maskiner, ofta använs Die-Cut för att dekorera layouter. Die-Cut kräver fastsättning med någon limprodukt.

Dies (Stans)
Stansmallen som används i t.ex. Cuttlebug-maskinen för att stansa ut dina die-cuts.

Digital Image (Digital Bild)
Digitala Bilder består av pixels eller punkter.

Distress Ink
Stämpeldyna med vattenbaserad och snabbtorkande ink. Refill finns i små flaskor, dock inte alltid så arkivsäker.

Doodling
Doodling är att rita på frihand på en layout eller ett kort. Du kan likna det med det ”klotter” du själv ritar när du bara sitter och kladdar på ett papper till exempel när du är på ett möte eller talar i telefon.

Double-Mount (Dubbel-Montering)
Dubbelmontering att placera ett foto på två bakgrundspapper.

Dove Blender
Dove Blender är en penna med ett genomskinligt innehåll (glycerin) som användes för att plocka upp andra färger och skapa ett mjukare utseende. Är perfekt för att blanda färger eller för att åstadkomma övergångar mellan ljust och mörkt. Kan även användas tillsammans med t.ex. kritor, pulverfärger, akvarellpennor och tusch.

Durability (Beständighet)
Talar om till vilken grad ett papper behåller sin originalkvalite.

Dry-Brushing (Torr-Borstning)
Torrborstning är en teknik för att applicera chalks eller färg med en torr borste eller applikator och sen ta bort det mesta igen genom att ”pensla” det på till exempel en papperstuss innan du använder det.

Dry Embossing (Torr-Emnossing)
Genom att använda en nål eller annat verktyg skapar man en upphöjd eller sänkt design i papperet, cardstock eller på en annan yta.

Dye-Based ink (Färg-Baserad-Ink)
Är vattenbaserad, snabbtorkande, tvättbar, men inte alltid arkivsäker. Dye-Based ink är permanenta efter att de applicerats på papper. Bleknar dock med tiden och har en tendens att blöda lite. Lite svårare att använda för till exempel embossing eftersom de torkar ganska fort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *