Category Archives: Omonterade Stämplar

Omonterade stämplar är det absolut billigaste alternativet för dig som älskar stämplar. De tar också mindre plats än monterade stämplar eftersom du monterar dem först när de ska användas.

11sep/17

Stämplar för Scrapbooking

Olika typer av stämplar för Scrapbooking

Det finns många olika typer av stämplar och för en nybörjare kan det vara svårt att veta hur de olika stämplarna ska användas.

  • Monterade stämplar
  • Omonterade stämplar
  • EZ-monterade stämplar
  • Clearstamps
  • Foamstamps
  • Magnetic stamps

Monterade stämplar

Monterade stämplar är den vanligaste typen av stämplar. En gummistämpel sitter fastmonterad på en träkloss och är färdig att användas direkt.

Omonterade stämplar

Omonterade stämplar monterar du på EZ-foam när de ska användas.

EZ-monterade stämplar

EZ-monterade stämplar innebär att gummistämpeln är färdigmonterad på EZ-foam (skumgummi). EZ-monterade stämplar fästs på en akrylkloss när du ska använda dom.

Clearstamps

Clearstamps är genomskinliga stämplar som du monterar på en akrylkloss.

Foamstamps

Foamstamps ser ut som format skumgummi och är färdiga att användas direkt.

Magnetstämplar

Magnetstämplar har ett handtag som är magnetisk och eftersom bokstäverna också är magnetiska kan de därför monteras direkt på basen.

Du använder vanlig stämpelfärg eller speciella färgpennor för att färga in stämplarna.

Rengör alltid dina stämplar direkt efter användning för att öka livslängden. Rengör stämplarna med en speciell stämpelrengöring.

21jun/17

Scrapbooking

Denna guide syftar till att hjälpa dig med grunderna för scrapbooking, förklara viktiga fraser att leta efter när du köper material, olika tekniker och layoutteman du kan använda och den faktiska processen bakom att göra en scrapbook!

Introduktion till Scrapbooking

Även om skapandet av en Scrapbook är en helt individuell uppgift finns det standardelement som du kan förvänta dig. Dessa element behöver inte användas på en gång över hela din scrapbook, men är en bra bas för en nybörjare. Om du vill lära dig hur man skapar en Scrapbook direkt från grund kan dessa tips inspirera din kreativitet!

Att presentera sidans tema är en viktig komponent för en scrapbook. Denna titel kan vara allt från temats namn (det vill säga ”Vår bröllopsdag”, ”Sams examen” eller ”Barnets första steg”) till kända citat och ord eller en speciell persons namn.

Din Scrapbooks layout är utformad runt de bilder du har valt, så det här är ett viktigt inslag. Det är helt upp till dig om du vill använda ett foto eller flera, men de kommer att fungera som ditt centrum – allt du gör efteråt kommer bara att betona dem.

Generellt konstruerade från kartong eller mönstrade papper, hjälper fotomattor att dina foton sticker ut från sidan. Lägg mattan under bilden, lämna en jämn kant runt den, för att uppmärksamma ditt foto.

Fotohörn

En dekorativ funktion för att framhäva dina foton, fotohörn är enkla tillägg för att markera ditt foto. Även om det är icke-funktionellt till skillnad från traditionella fotoalbum, kan du designa dem för att se ut som traditionella fastsättningar eller ge dem en modern twist.

Utsmyckningar

Används för att accentuera din sida men inte överglänsa den, utsmyckningar lägger till ett extra intresse och vackra accenter på en layout. De kan innehålla bågar, knappar, papper blommor eller annat.

Journalföring

Dina skriftliga anteckningar berättar historien om sidan, berättar vad som händer i bilderna och beskriver minnena. Det är helt upp till dig om du vill skriva långa beskrivningar som innehåller betydande information som namn, datum, platser, citat eller texter eller korta enkla bildtexter. Om du inte tycker om din handstil eller vill inkludera renare anteckningar, kan du alltid skriva ut på datorn vad du vill säga, skriv ut det och klistra det på din sida.

26apr/17

Tips för Scrapbooking

Scrapbooking är en teknik för kreativ och underhållande organisering av dina bästa och trevligaste minnen. Scrapbookingtekniken kan användas med foton, papper, kartong och smådekorationer, olika album och mycket mer. Bara din fantasi sätter gränser.

Så här gör man Scrapbooking

  1. Börja med att välja det föremål du vill använda dig av som grund, t.ex. ett kort, en ask m.m.
  2. Utvalda foton, olika utklipp, designpapper m.m. klipps till i lämpligt format.
  3. De lösa delarna placeras sen lager på lager och sätts fast på grunden du valt för ditt Scrapbookingprojekt. Antingen med hjälp av ett limstift, dubbelhäftande tejp, en E-Z Runner eller kanske med 3D-kuddar. Observera, att 3D-kuddarna för Scrapbooking finns i många olika höjder för att skapa trevliga 3D-effekter.
  4. Extra Scrapbookingdekorationer kan sätts sen fast med antingen klisterpunkter eller 3D-kuddar. Dekorera sen din Scrapbook med fina band, stickers, knappar och tags med trevliga texter.

TIPS för Scrapbooking

Papper för Scrapbooking

Använd gärna färgad kartong och papper. Enfärgade eller mönstrade papper. Viktigt är dock att du väljer lignin- och syrafri kvaliteter, annars är det stor risk för att dina scrapbookingprojekt kan skadas över tid. (t.ex. så kan foton gulna eller på andra sätt missfärgas).

Tejp för Scrapbooking

Tejp är lämpligt för att sätta fast papperslagren på varandra vid Scrapbooking. Limstift kan ibland även användas. Använd också dubbelhäftande tejp på rulle eller ark, finns i många olika storlekar. Foton och andra bilder sätts enkelt fast med till exempel en E-Z runner, medan Dodz klisterpunkter och 3D-kuddar med fördel används till smådekorationer och utsmyckningar.

Verktyg för Scrapbooking

Sax, linjal, skalpeller, skärunderlag och olika pennor är nödvändiga verktyg för scrapbooking. Därutöver kan man använda en skärmaskin, olika stansar samt stämpelset till avtryck av motiv och texter kan också vara bra att ha.

13apr/17

Crafty sentiments

Crafty Sentiments Designs är ett litet familjeföretag som är känt för att vara söta, roliga och nyckfulla! Crafty sentiments designs producerar en rad gummistämplar, A6 och A7 stämpelsatser, tillverkar CD-ROM-skivor, dies och topper-ark som är perfekta för korttillverkning, scrapbooking och blandade mediekonstprojekt. Gjord av grå gummi och djupt etsad av högsta kvalitet. Stämplarna är uteslutande designade av Justyna Karaszewskda eller Suzette Edmond-Winch ägaren. Med stämplar som spänner från spädbarn, pojkar, söta karaktärer till känslor kommer dessa mönster att lägga till den sötaste finishen till dina pappersbearbetningsprojekt!

01apr/17

Starta med Scrapbooking

Bra du har bestämt dig för att starta med Scrapbooking!

Alla människor börjar med scrapbooking av samma skäl, för att fånga och värna ovärderliga minnen. Vissa människor vill komma ihåg en speciell resa eller händelse, ge en scrapbook till andra som en present, eller helt enkelt som en hobby att syssla med.

Innan vi börjar definiera komponenter och börjar med scrapbooking, kan förståelsen av scrapbooking ge insikt och inspiration till din egen kreativitet.

Titta tillbaks i ditt liv kan ge idéer, den vanliga missuppfattningen är att scrapbooking endast gäller bilder, men faktiskt kan dikter och andra minnen också inkluderas i en scrapbook. Detta nämns i historikavsnittet på grund av att scrapbooking uppfanns innan fotografier uppfanns.

Efter historikavsnittet beskrivs förklaringen av vilka material som behövs. Varje material kommer då att förklaras ytterligare. Att förstå vilken typ av material det finns är ett grundläggande steg i att sätta ihop en scrapbook.

När introduktionerna av materialen är klara kommer nästa avsnitt att ta itu med kostnaderna för att starta en scrapbook. Även om kostnaden för materialen kan variera en hel del behöver det inte bli så dyrt. Därefter börjar den viktigaste delen av projektet.

I avsnitt fyra kommer uppgiften ”muttrar och bultar” en del av scrapbooking där jag förklarar hur man monterar en scrapbook. Det kommer att gå på djupet, steg för steg, hur man lägger en sidlayout m.m. Det här är den punkt där personlig stil och kreativitet kommer att spela en viktig roll.

Slutligen kommer den sista delen, fem, att täcka ytterligare information eller tips som kommer att hjälpa till i ditt scrapbooksprojekt.

26mar/17

Grundläggande Scrapbooking

Det finns några viktiga saker du måste se till att du har när du skapar en scrapbook. Dessa material gör att du kan bygga en bas, lägga till grundläggande dekorationer och pryda dina sidor för vidare utsmyckning, om så önskas.

Scrapbook album

Det viktigaste inslaget i scrapbooking är att du till att börja måste välja ett scrapbooking-album. Allmänt tillgängliga i antingen 8 ”x 8” eller 12 ”x 12” storlekar, dessa album kommer att innehålla alla dina fotografier och memorabilia, och finns tillgängliga i en rad olika mönster och teman som passar dina projekt. Scrapbook-album innehåller vanligtvis 10 till 20 klara sidor med tomma inlägg, men de kan vanligtvis innehålla mycket fler sidor bygga ut dina projekt ytterligare.

Sidoskydd

Sidoskydd är väsentliga för att hålla dina scrapbook-sidor i perfekt skick, skydda dina sidor från att bli smutsiga eller på annat sätt försämras över tiden. Inte bara är de idealiska för att bevara dina sidor, men de är också idealiska om du vill lägga till extra sidor i ditt Scrapbook-album. Även om du till en början har en begränsad mängd sidor kan ett album innehålla mer sidbeskydd än sidor som levereras, så det är bara att köpa ett extra paket om du vill slutföra ett stort projekt.

Scrapbooking papper

Scrapbooking-papper är basen för din scrapbooks sidlayout – dina foton och mönster kommer att limmas på denna grund. Mönstrade papper föredras bland scrapbookers eftersom de hjälper till att representera sidans övergripande tema. Typiskt tillgänglig i 8 ”x 8” och 12 ”x 12” storlekar för att matcha storleken på albumet, håll bara ditt val av mönstrade papper på din scrapbook-sida till ett minimum för att få till en trevlig siddesign. Alternativt kan du använda dessa papper som fotomattor eller accenter för att markera viktiga element i din layout.

Scrapbooking kort

Används som ett alternativ till scrapbooking, scrapbookingkort kan också användas som bakgrund för din design om den är köpt i 8 ”x 8” eller 12 ”x 12” storlek. Finns som antingen vanligt (med en solid färg / form eller flera färger och former) eller texturerade, dessa är starka och stabila fundament. Scrapbooking-kort kan även köpas i mindre storlekar, eller i stora ark med många olika komponenter att klippa ut, med design och känsla, för att lägga till ett extra element eller dekoration i din layout.

Lim

Att använda lim i dina scrapbookingprojekt är viktigt eftersom de binder alla dina separata element tillsammans och skapar något helt. Generellt när du arbetar med papper eller kort behöver du bara ett PVA eller limstift, men vissa scrapbookers föredrar att använda limpennor eller limark för en renare finish.

Skärverktyg

Att skära foton och papper ner till rätt storlek är en viktig del i scrapbooking, och du behöver ett skärverktyg för att göra detta. Finns i många varianter, det viktigaste är att verktyget kan klippa rena, exakta linjer. Sax är att föredra för att skära ut former och mönster, vanligtvis kommer de med specialdesignade handtag för bra stöd. Pappertrimmers är en annan favorit bland scrapbookers eftersom de ger största noggrannhet och de skär perfekt raka linjer, med förmågan att skära igenom tjocka material eller flera lager kort samtidigt.

Pennor

Pennor är vad som hjälper till att göra ett dekorerat fotoalbum i en klippbok. I stället för att helt enkelt bara ordna bilder på ett tilltalande sätt, bör en scrapbook även innehålla dina anteckningar och tankar om dina minnen för att på ett korrekt sätt beskriva hur du kände dig vid den tiden i ditt liv, skriv om de minnen som bilderna tar återkallar. Dessa pennor ska ha pigmentfärg, vara syrafria, vattentäta och blekbeständiga för att säkerställa att bläcket inte påverkar resten av dina scrapbooksidor. Dina handskrivna texter kommer verkligen att lägga till den personliga touchen till din design!

Utsmyckningar

För att verkligen göra dina scrapbooksidor tilltalande, är utsmyckningar din lösning. Eftersom de inte kräver mycket arbete, limmar du i allmänhet bara dit dem med lim och pryder dina sidor med olika dekorativa detaljer. Från knappar, bågar och pärlor till pappersblommor, glitter, klistermärken och band, kommer du säkert att hitta det perfekta tillskottet till dina mönster – det finns en otrolig mängd utsmyckningar att välja mellan. Utsmyckningar finns i en rad olika färger, stilar och teman för konsekvent layout.

21mar/17

Temabaserad scrapbooking

Idéer: temabaserad scrapbooking

Här kommer en del förslag på temabaserad scrapbooking som kan fungera som inspiration för att få igång din egen kreativitet!

Vänner och familjen:

– Bästa vänner
– Familjens återförening
– Familjens husdjur
– Vänskap
– Släkten
– Mormor/morfar
– Farmor/farfar
– Familjens bästa matrecept
– Mamma och pappa
– Favoritsaker för dig och familjen
– Saker som familjen gör tillsammans
– Boken Om Mig
– Familjens historia

Barnen:

– Födelse
– Adoption
– Dop
– Födelsedagar
– Examen
– Skolåren
– Graviditet
– Viktiga händelser
– Saker som barnen gör för första gången

Speciella tillfällen i livet:

– Bröllop
– Bröllopsdagen
– Smekmånaden
– På årsdagen av?
– Födelsedagar i familjen
– Julfirande med familjen
– Sportlov
– Semester
– Förlovning
– Fest & party
– Midsommarfirande
– Nyårsfirande
– Halloween
– Påsk

Familjens hobbies:

– Sport
– Fiske
– Camping
– Resor
– Husvagn/husbil
– Trädgård och trädgårdsskötsel
– Mina favoriter
– Min motorcykel
– Segelbåten
– Stranden
– Skidsemestern
– Första snön i år
– Musik
– Dans
– Min bil
– Min scrapbooking hörna
– Scrapbooking events
– Bergsklättring

Övrigt:

– Resor
– Husrenovering
– Vårt första boende tillsammans
– Nu och då
– Kyrkligt
– Saker som gör mig glad
– Saker som irriterar mig
– Drömmar
– En dag på jobbet
– Roligt med arbetskollegor
– På landet
– Äventyr i skog och mark

18mar/17

Enkla Motiv

Hjärtformade scrapbookingkort är ganska enkla att göra och har du tillgång till stansmaskin och hjärtformade spellbinders är det verkligen gjort på ett kick. Börja med att dubbelvika ett ark i lämplig storlek och lägg sen spellbindern över. Kontrollera också att spellbindern ligger precis utanför vikningen så att kortet hålls ordentligt samman när du stansat klart. Självklart går det lika på att rita det på egen hand och sen klippa ut.

18mar/17

Scrapbooking ordlista U

Här hittar du förklaringar på alla fackspråksord inom scrapbooking som används i beskrivningar av produkter och i texter om scrapbooking.

En bra scrapbooking-ordlista underlättar förstås för dig att hitta rätt i scrapbooking-världen. Det finns ju en hel del ord som kan kännas konstiga och främmande för den oinvigde och begrepp som kräver sin förklaring. Eftersom man oftast stöter på det engelska ordet finns det ingen anledning att försvenska termerna eftersom detta bara skulle förvirra ytterligare.

Scrapbooking U

Un-Do
Un-Do är en utmärkt limborttagare som inte skadar din layout eller dina foton.

Unmounted Stamps (Omonterade stämplar)
Omonterade stämplar i gummi eller vinyl, som inte är monterade på någon baksida eller något block, omonterade stämplar säljes ofta i hela ark.

Upper Case (versaler)
Versaler är STORA BOKSTÄVER, ”capital letters”, också kända som ”majuscule”