Scrapbooking ordlista I

Här hittar du förklaringar på alla fackspråksord inom scrapbooking som används i beskrivningar av produkter och i texter om scrapbooking.

En bra scrapbooking-ordlista underlättar förstås för dig att hitta rätt i scrapbooking-världen. Det finns ju en hel del ord som kan kännas konstiga och främmande för den oinvigde och begrepp som kräver sin förklaring. Eftersom man oftast stöter på det engelska ordet finns det ingen anledning att försvenska termerna eftersom detta bara skulle förvirra ytterligare.

Scrapbooking I

Idea books (Ideböcker)
Ideböcker tar normalt endast upp en aspekt i taget om scrapbooking, som till exempel tema, teknik, eller tips. Rent generellt så innehåller en idebok mycket färgade bilder på exempel men även en del skrivna instruktioner.

Inch (Tum)
1 inch = 2,54 centimeter. Anges ibland även som 1″.

Ink(Pigment) Bläck(Färgämne)
”Ink” skiljer sig normalt från färgbaserat bläck genom att vara tjockare, blekningsresistent och torkar i regel långsammare. Generellt är det ljust och levande, Ink fungerar även utmärkt på matt papper. Ink användes med fördel till värme-embossing, men måste appliceras på belagda eller glansiga ytor för att förhindra att bläcket kladdar.

Inking
Inking är tekniken att använda inkpads för att ”smeta”, ”åldra” papper och andra material. I huvudsak så inkar man tvärsöver eller på kanterna av pappret eller ett annat föremål. Ibland användes tekniken även till att mer eller mindre täcka en hel yta.

Ink-Jet Printer
Ink-Jet Printer användas till att printa ut foton, journaling, clip-art m.m. Bläcket i en Ink-Jet Printer är dock inte alltid vattensäkert och lämpligt för sådant som du vill skall vara arkivsäkert en längre tid.

Intensity (Intensitet/lyster)
Intensity är styrkan på en färg baserat på hur nära eller långt ifrån den är sin egen basfärg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *