Category Archives: Magnolia Doohickey

Perfekt för korttillverkning eller scrapbookprojekt!

06apr/17

Scrapbooking för nybörjare

Lär dig enkel scrapbooking! Scrapbooking är en rolig hobby där du skapar något själv med dina händer och formar dina tankar till synbara konstnärliga alster.

Du behöver absolut inte köpa på dig några dyra verktyg och tillbehör för att skapa en professionell scrapbook. Du kan till att börja med använda några få enkla saker!

1. Enkel Scrapbooking

Scrapbook för nybörjare, vad behöver du när det gäller tillbehör och verktyg

– Limprodukter måste alltid vara syrafria. Fotofix i form av små fyrkantiga tejpbitar, är det enklaste sättet att starta med för en nybörjare.

– Papper 12×12”, syrafritt, 2 – 6 färger som går ihop med dina foton och deras färger. En solid cardstock är alltid enklare att arbeta med när man är nybörjare, men du skall trots det ändå överväga att köpa på dig ett antal mönstrade papper också.

– Arkivsäkert album i storlek 12×12” och plastfickor förstås som både håller och skyddar dina layouter är alltid en klok grundinvestering. Tänk på att du skaffar ett album som matchar dina egna behov, baserat på antal foton du använder, journaling (text) och dekorationer som du kommer att använda på dina scrapbookingprojekt.

– Pappersskärare, jag rekommenderar 12” lång för att skära bakgrundspapper, skära och trimma dina foton m.m. Pappersskärare fungerar betydligt bättre och är dessutom enklare att använda jämfört med en sax när det gäller att få till raka linjer. Men, du kan förstås klara dig utan en skärare om du bara har tänkt att testa scrapbooking! Men när du fastnat för det kommer du garanterat att vilja ha en pappersskärare.

Paperstrimmer

– En bra kvalitetssax är ett absolut måste och underlättar i allt ditt skapande!

– Svart journaling-penna, tänk på att den ska vara syrafri. Jag rekommenderar zig-pennor som är resistenta mot blekning, vattensäkra och permanenta, en s.k. pigment ink penna.

– Olika dekorationer, pröva dig fram med vad du har hemma, du kommer att bli förvånad över resultatet! Annars kan du alltid välja mellan stickers, alphabet bokstäver, rub-ons, charms, ribbons, eyelets m.m. som finns att köpa på många ställen online.

2. Enkel Scrapbooking

Titta lite närmare på dina gamla foton, leta efter ett eget tema som du vill bygga vidare på. Det kan vara allt från semester, familjen, baby, bröllop, släktingar, vänner och mycket annat.

Välj ut 5 – 10 foton som du vill ha med i din scrapbook. Dessa foton skall väljas så de berättar den story som du vill få fram!

Titta sen på dina foton och fråga dig själv om det finns några distraherande element i bilden som borde skäras bort? Detta moment kallas att trimma/skära ett foto.

Till exempel; om du har för mycket vatten på ett av dina strandfoton, så ska du kanske överväga att skära bort en del av det till förmån för andra delar.

Nästa steg är att du måste fundera ut vilka av dina foton som skall sitta på den s.k. fokalpunkten (Det fotot som på ett helt naturligt sätt kommer av alla att betraktas som ett huvudfoto i layouten). Placera därefter dina foton på layouten, med huvudfotot som sticker ut lite grann i mitten av layouten. Planera sen in lite yta för journaling och rubriker om du nu vill ha med det.

3. Enkel Scrapbooking

Gå sen vidare till lite journaling. Namnge först ditt ämne, skriv ner vilket år och månad som fotot togs.

– Varför var denna händelse eller moment så viktigt att du tog ett foto precis då? Skriv ner varför!
– Vad är det man ser på det här fotot? Skriv ner det!
– Varför är dessa människor samlade tillsammans på fotot? Skriv ner varför!

Jag tror du kan förstå metodiken nu. Genom att svara på den typen av frågor ger du dina foton den story som de förtjänar. Se också till att skriva ner dina svar så att du kan använda det i steg 6.

4. Enkel Scrapbooking

En fotomatta behövs nu bakom ditt foto. Tänk bara på att lämna plats för din journaling när du bestämmer storlek på fotomattan du tänker använda. Pröva gärna med ett färgat papper.

Försök också alltid att matcha färgen på fotomattan med någon eller några av färgena i ditt foto!

5. Enkel Scrapbooking

Nu har du kommit så här långt att allt är tillskuret, arrangerat och eventuella fotomattor är tillpassade och klara. Limmar du fast alltihop!

6. Enkel Scrapbooking

Skriv nu in din journaling, kanske i kombination med till exempel alphabet-stickers eller rub-ons.

7. Enkel Scrapbooking

Tag nu ett steg tillbaka och titta på din fantastiska skapelse! Fråga dig sen själv om denna layout du färdigställt nu uttrycker det du vill få fram? Om du fortfarande har något utrymme för dekorationer så kanske du skulle tänka på att göra något tillägg, men var alltid försiktig, låt inte något onödigt ta bort fokuset från dina bilder!

De första 7 enkla stegen inom scrapbooking har nu lärt dig:

– Hur du väljer foton till ditt scrapbookingprojekt
– Vilka enkla tillbehör är nödvändiga för ditt scrapbookingprojekt?
– Vilka basverktyg behöver du använda
– Hur och vad skär man bort från t.ex foton?
– Hur du med hjälp av fotomatta adderar färg till ditt scrapbookingprojekt.
– Hur du gör en enkel journaling och lämnar lite plats för det i din layout
– Att scrapbooking för nybörjare absolut inte alls behöver vara så speciellt dyrt!

16feb/17

Scrapbooking dekorationer

Hur man kan använda Scrapbooking dekorationer?

Vad är då egentligen scrapbookingdekorationer?

Det handlar inte bara om papper som många ofta tror. Dekorationer kan också vara tillverkade av metall, tyg, glas, plast, gummi, trä, smycken och mycket annat.

När du bestämmer dig för vilka dekorationer som du tänker använda i din layout, försök alltid se det från ett helhetsperspektiv, tänk på att för mycket dekorationer aldrig är bra för layouten!

En enkel checklista i syfte att balansera dina dekorationstankar:

  • Passar dekorationerna ihop med ditt tema och vad du egentligen vill uttrycka?
  • Hjälper dekorationerna till med att uttrycka och lyfta fram fotona på layouten?
  • Hjälper dekorationerna du valt till att förstärka och framhäva din journaling och dina fraser och rubriker?
  • Bestäm om dekrationerna du valt passar bäst att sitta samlade på någon speciell del av ditt projekt eller om dom gör sig bättre utsprida över flera delar?

Dekorationer och utsmyckningar: grundtips

Nästan alltid är det dina bästa foto som du vill lyfta fram i layouten. Försäkra dig därför alltid om att dina dekorationer inte blir för dominanta i layouten, särskilt om du bara har ett foto på en sida.

Tänk också på att inte blanda in för många olika typer av dekorationer i din layout såsom stickers, brads, band, beads, m.m. eftersom det kan upplevas som rörigt.

Använd utsmyckningar och dekorationer till att förstärka upplevelsen av dina foto och texter.

3-D dekorationer

3-D dekorationer och andra 3-D utsmyckningar kan göra underverk för din layout. Enkla att infoga i din scrapbook är dom också eftersom 3-D dekorationer ofta är självhäftande.

Experimentera dig fram

Använd din egen fantasi för att uttrycka dig genom de dekorationer och utsmyckningar som du väljer. Tänk också på att du kan lägga till dina egna dekorationer, ofta lite mer personliga saker och på så sätt skapa en helt unik deesign på din scrapbooking layout!

Hur sätter du fast dina scrapbookingdekorationer?

De vanligaste metoderna är:

  • Fastsättare (finns även färgade)
  • Limpenna eller limstift
  • Tejp, dubbelsidig
  • Glue dots (användbart för tunga dekorationer)

Exempel på lämpliga dekorationer

Beads
Små beads passar ofta utmärkt för att lyfta fram mindre dekorationer t.ex. I mitten på en blomma. Du kan självklart också använda ”Seed beads” vilket egentligen är ett samlingsbegrepp för mindre beads i olika former och färger, seed beads är vanligast runda.

Blommor
Blommor är en av de mest populära dekorationerna i scrapbook-sammanhang. Du kan köpa färdiga blommor eller tillverka egna blommor själv genom att använda olika tekniker, testa till exempel med att torka några blommor! Sen kan du även med hjälp av t.ex dies tillverka dina egna förtjusande små blommor.

Bottle Caps
Bottle Caps är alltid roliga och enkla att använda i ett scrapbook-projekt. Ger ditt projekt ett helt unikt utseende och adderar verkligen en speciell dimension till din scrapbook! Du kan använda egna överblivna från ett annat projekt eller köpa färdiga i olika färger och motiv. Du kan även själv dekorera dina bottle caps genom att till exempel använda en 1″ rund punch och med den stansa ut ett eget trevligt motiv som du klistrar fast i din scrapbook!

Brads, Eyelets och Snaps
Brads, Eyelets och Snaps kallas också ofta för mini-fasteners och är helt perfekta att använda till bl.a pappers-dekorationer!

Charms
Charms är ett trevligt inslag och öppnar upp en oändlig variation av dekorationer för dina scrapbook-projekt!

Confetti
Pröva att addera confetti i din layout, kanske inte en hel confetti-påse, men pröva dig fram. Confetti tillför färg och ger en lite annorlunda look. Confetti passar utmärkta som bakgrund. Du kan köpa färdig confetti på de flesta varuhus, eller i en partybutik eller varför inte testa med att tillverka confetti själv av något färgat papper.

Die-Cuts
Genom att använda så kallade die-cuts kommer du att spara en massa tid i dina projekt! Cut-outs är i huvudsak färdiga motiv på papper klara att enkelt skära ut och använda direkt i dina egna projekt. En del tillverkare erbjuder en mängd cut-outs som i färg matchar deras egna pappers-kollektioner, och de ser verkligen trevliga ut i ett scrapbook-projekt!

Fjädrar
Genom att använda en fjäder eller flera i din layout kan du få fram nåt verkligen annorlunda. Fjädrar är förmodligen inte den första dekorationen du tänker på i ett scrapbook-projekt, men pröva så får du se, du blir överraskad över resultatet en fjäder kan ge. Fjädrar är mångsidiga dekorationer och finns i många olika material, storlekar, färger och utseenden. En fjädrar är alltid enkelt att matcha in i ditt projekt, t.ex som en förstärkare till ditt valda tema eller varför inte som ett genomtänkt attribut till din text!

Film Strips
Film Strips hjälper dig att på ett enkelt och snabbt sätt arrangera flera foton i samma scrapbook-layout! Pröva dig fram genom att sätta dina foton lite diagonalt i layouten. Det löser du snyggt och enkelt med hjälp av en film-strip.

Fickor
Plastfickor användes med fördel till att hålla fast foton, men varför inte pröva att stoppa i en biljett, kartbit, kvitto eller något annat? Fickor gör alltid din layout mer spännande och ger mer att upptäcka och utforska.

Fotohörn
Foto hörn ger dina foton ett mer professionellt uttryck och möjliggör att du enkelt kan ta loss fotot om du vill om du vill organisera om.

Glitter Glue
Glitter glue (glitterlim) adderar struktur och 3-d känsla till din layout och är för övrigt mycket enkelt att använda. Ett lite annorlunda tips är att ”dutta” små, runda duttar på utvalda platser i ditt projekt, eller varför inte i mitten av en blomma för att förstärka effekten! Det vanligaste är att fylla i bokstäver och ord med Glitter Glue eller att lyfta fram kanterna på dekorationer, foto m.m.

Kedjor, gem, vajer m.m.
Kedjor, gem och vajrar är trevliga hjälpmedel för att dels dekorera layouten med, dels för att hänga upp olika små saker i din layout!

Knappar
Knappar i olika former och färger är ofta en underskattad dekoration som verkligen lyfter ditt projekt till nya höjder. Knappar adderar framförallt dimension, men även personlighet till ditt scrapbookprojekt. Du kan precis som när du syr i en knapp i textil med fördel använda nål och tråd för fastsättning vid scrapbooking också, vilket ger ett mycket proffsigt utförande. Du kan gruppera ihop flera knappar i din layout eller varför inte markera alla hörnen med en dekorativ knapp! Pröva att variera både storlekarna och färgerna på knapparna.

Paper Piecing
Paper Piecing är en av många scrapbook entusiasters favorit när det gäller trevliga dekorationer! Du kan använda hela din egna kreativitet i skapandet och dessutom så kostar det inte många kronor att framställa. Du behöver egentligen bara lite tid, din fantasi, en sax, penna och papper! Scrapbooking-paper piecing mönster kan du skapa själv eller köpa helt färdigt. De goda nyheterna är att du behöver inte vara en proffesionell konstnär för att skapa dina helt egna mönster! Paper Piecing är en ganska enkel process att lära sig och behärska och resultatet skapar mycket mervärde i dina scrapbook layouter.

Ramar
Ramar använder du framförallt när du vill lyfta fram och belysa ett motiv eller foto. Ger ditt projekt ett mer genomarbetat, professionellt intryck och adderar dessutom en ytterligare dimension till din scrapbooklayout!

Rep, fiber, band, garn
Rep, fiber, band och garn är alla underbara och enkla sätt att dekorera alla dina projekt! Det är bara din egen kreativitet och fantasi som sätter gränserna.

Stickers
Rub-ons är underskattade dekorationer i scrapbooklayouter men något som du verkligen borde använda mer i dina projekt! Rub-ons är prisvärda, enkela att applicera och finns i oändliga former, storlekar och färger. Tänk bara på att du väljer produkter som är helt syrafria och beständiga. Det finns en hel del att köpa på marknaden som inte är syrafritt. Vill du veta mer om hur du kan använda rub-ons och stickers så gör en google sökning och du kommer att hitta mängder med information?

Stansar
Stansar i olika former är alltid ett bra hjälpmedel om du använder samma motiv ofta i dina layouter, eller om du själv vill dekorera och utsmycka dina pappersmotiv för att ge dem en personlig touch. Ett bra tips är att alltid använda överblivna pappersrester (skräp) till att stansa motiv i, på så sätt utnyttjar du dina papper optimalt!.

Journaltags
Pröva med att använda så kallade journal-tags där du kan skriva något som är aktuellt och beskrivande för ditt tema eller dina foton.