Category Archives: Clear Stamps

Clear stamps kallas ofta akrylstämplar, klara gummistämplar, polymerstämplar och fotopolymerstämplar. Du kan använda klara stämplar med klara stämplingsblock, så du kan se genom block och stämpel och vet exakt var du stansar på din sida eller kort.

12jul/17

Scrapbooking ordlista L

Här hittar du förklaringar på alla fackspråksord inom scrapbooking som används i beskrivningar av produkter och i texter om scrapbooking.

En bra scrapbooking-ordlista underlättar förstås för dig att hitta rätt i scrapbooking-världen. Det finns ju en hel del ord som kan kännas konstiga och främmande för den oinvigde och begrepp som kräver sin förklaring. Eftersom man oftast stöter på det engelska ordet finns det ingen anledning att försvenska termerna eftersom detta bara skulle förvirra ytterligare.

Scrapbooking L

Layout
Layout är grupperingen av sidor som tillsammans bildar en scrapbook. En del scrapbooklayouts får plats på bara en sida, medans andra tar två eller flera sidor i anspråk. Layout är också synonymt med en scrapbooksida.

Lamination (Laminering)
Laminering är försegling av ett element/föremål mellan två bitar av ett genomskinligt material. Denna process kan utföras med ett elektriskt hjälpmedel, helt manuellt, eller med en Lamineringsmaskin.

Letter Templates (Bokstavsmallar)
Bokstavsmallar är mallar som hjälper dig att skriva bokstäver och siffror i olika storlekar och fonter.

Lightbox (”Ljusbord”)
Ljusbord är ett tillbehör som med en lampa eller ett lysrör lyser upp underifrån och ger dig möjlighet att placera ditt projekt på en glasskiva ovanför belysningen.

Light Refraction (Ljusbrytning)
Ljusbrytning är ljus som man bryter via en prisma som då visualiserar alla regnbågens färger, röd, orange, gul, grön, blå, indigo och violett.

Lightfastness (Ljushastighet)
Ljushastighet är den hastighet som ett pigment eller färgat papper bleknar i solljus.

Lignin
Lignin är en beståndsdel, limämne i cellväggen i en växt som uppstår naturligt, tillsammans med cellulosa. (Lignin är det ämne som gör ett papper gult eller brunt). Lignin bryts ner över tiden. Lignin är ansvarigt för styrkan och styvheten i växter, men lignins närvaro i pappersprodukter anses bidraga till en kemisk nedbrytning. Lignin håller träfibrer tillsammans, som ett limämne, när ett träd växer. De flesta papper förutom tidningspapper, är i regel lignin-fria. Du skall inte använda papper med lignin för scrapbooks. Det anses att lignin ofta orsakar mer skada på foton jämfört med den skada som uppstår av syra.

Lithography
Lithography är en tryckprocess där bilden som skall tryckas är ett plant tryck, på en plåt av zink eller aluminium, plåten är behandlad för att dra till sig bläck där bilden finns medans den del där ingen bild finns, är behandlad för att verka frånstötande på bläck.

Liquid Adhesive (Flytande Lim)
Flytande Lim är den bästa fastsättningsprodukten för små dekorationer, die cut, bokstäver m.m.

Lower Case (Gemener)
Gemener är små bokstäver.

24apr/17

Scrapbooking: Terminologi

När du söker efter material som ska användas i dina scrapbookingprojekt finns det några nyckelord som du ska se upp för. Kortfattat förklarar dessa ord och fraser att materialet är säkert för användning med foton och att de själva inte försämras över tiden. Dessa termer är som följer …

Syrafritt

När foton utsätts för syra, får den dem att missfärgas och falla ihop över tiden. I slutändan äter denna kemikalie bort beläggningen på dina foton. Många papper innehåller syra, så det är oerhört viktigt att du köper syrafria papper för att säkerställa att dina värdefulla minnen inte åldras och sönderfaller. Det är dock inte bara papper du ska kontrollera – dina lim och pennor måste också vara syrafria.

Ligninfritt

Lignin är också vanligt förekommande i papper, ett naturligt bindningselement som binder träfibrer tillsammans. På samma sätt som syran bryter ner papper så att det blir skört och missfärgat. Därför är det viktigt att köpa ligninfria papper av den anledningen. Tidningar är kända för att innehålla lignin, så det är bäst att kopiera alla viktiga artiklar som du vill inkludera på ligninfritt papper.

Arkivkvalitet

Om papper är av arkivkvalitet betyder det att det har testats och analyserats för att fastställa att det har säkra kemiska nivåer, vilket möjliggör långvarigt bevarande. Detta innebär att arkivkvalitetspapper enligt standarder måste vara surt och ligninfritt, tillverkat av bomull, motståndskraftigt mot rivning, har en säker alkalibaserad reserv och har hög uthållighet vid vikning.

Fotosäkra

Med en liknande definition som arkivkvalitet men mer specifikt för fotoanvändning indikerar material som är fotosäkra att de är helt säkra för användning med foton. Det innebär att fotobacka skrapbookingsalbum, sidskydd och papper testas noggrant så att de inte accelererar den naturliga åldringen av fotografier.

Färgäkta

Färgbeständighet är vanligtvis förknippad med tyger, men du kan ibland hitta denna term i förhållande till papper och kort. Om en produkt är färgfast betyder det att färgämnet i materialet är motståndskraftigt vid utsättande för solljus.

Ljusäkta

Ljusfasthet är en egenskap hos pigment inom konstmaterial, såsom färger, bläck, pasteller och pennor. Ljus bryter upp de kemiska bindningarna i pigment, så om ett material är ljusäkta, betyder det att det är resistent mot blekning när det exponeras för ljus.

Även om tillverkare av scrapbookingsprodukter arbetar efter hårda kvalitetsregler för att leverera dessa viktiga egenskaper i sina produkter, är det viktigt att komma ihåg att du själv spelar en stor roll vid bevarandet av ditt arbete. Dina foton måste lagras korrekt och säkert, så att temperatur och fuktighet inte är för höga. Massor av ljus kan också påverka kvaliteten på ditt arbete, trots kvaliteten på materialen du använder. Grundläggande är, att om du lagrar dina klippböcker korrekt, kommer specialprodukterna att göra resten av bevarandet för dig.

13apr/17

Crafty sentiments

Crafty Sentiments Designs är ett litet familjeföretag som är känt för att vara söta, roliga och nyckfulla! Crafty sentiments designs producerar en rad gummistämplar, A6 och A7 stämpelsatser, tillverkar CD-ROM-skivor, dies och topper-ark som är perfekta för korttillverkning, scrapbooking och blandade mediekonstprojekt. Gjord av grå gummi och djupt etsad av högsta kvalitet. Stämplarna är uteslutande designade av Justyna Karaszewskda eller Suzette Edmond-Winch ägaren. Med stämplar som spänner från spädbarn, pojkar, söta karaktärer till känslor kommer dessa mönster att lägga till den sötaste finishen till dina pappersbearbetningsprojekt!

25mar/17

Färger

Med färg sätter man stämningen och känslan, färgerna ger balans och belyser bilderna på din sida. Välja färger för bakgrund, mattor och accenter som förmedlar känslorna på bilderna och händelserna de avspeglar spelar in. Med färg är mindre, ibland mer. För mycket färg kan vara en distraktion.

Använd färg från dina foton. Ett enkelt sätt att se till att färgerna på din layout förbättras av dina fotografier är att använda cardstock eller papper i nyanser som matchar färgerna på dina fotografier. Välj vilka färger du vill använda och låt det bestämmas av vilka objekt eller personer i bilderna som du vill framhäva. Om du jobbar med flera fotografier med olika färger koncentrera dig på det viktigaste fotografiet du vill framhäva.

Ett monokromatiskt färgschema som använder nyanser, toner eller toner av en färg för att ge intresse för en layout. Detta kan hjälpa till att betona hela eller delar av ett foto. Om du har en svårt att välja ett färgschema för din layout, börja med ett monokromatiskt system.

Att välja färger för en layout kan vara överväldigande. Välj en färg som ska förstärka stämning eller känsla. Fråga dig själv vilken typ av känsla eller stämning du vill förmedla?

”Kalla” färger – är blå medans gröna är lugna och avkopplande färger, ”varma” färger är  röda,  gula – är däremot energiska och spännande.

Många färger är förknippade med semester och speciella tillfällen. Ofta används de automatiskt i layouter. Försök att använda andra färger på säsongen eller semestern. Föra ut några av färgerna i bilderna och uttrycka temat genom din journaling och andra accenter som förstärker din layout.

Mönstrat papper och annat texturerat papper kan också förstärka ett tema eller en händelse. Fråga dig själv om det mönstrade pappret ger humöret och känslan av det du försöker skildra. När du använder mönstrat papper, se till att det inte tar bort fokuset från ditt foto. Placera en solid färg mellan fotot och det mönstrade papperet för att separera det från bakgrunden.

18mar/17

Scrapbooking ordlista O

Här hittar du förklaringar på alla fackspråksord inom scrapbooking som används i beskrivningar av produkter och i texter om scrapbooking.

En bra scrapbooking-ordlista underlättar förstås för dig att hitta rätt i scrapbooking-världen. Det finns ju en hel del ord som kan kännas konstiga och främmande för den oinvigde och begrepp som kräver sin förklaring. Eftersom man oftast stöter på det engelska ordet finns det ingen anledning att försvenska termerna eftersom detta bara skulle förvirra ytterligare.

Scrapbooking O

Opaque
Opaque är en yta som inte tillåter att ljus passerar genom, och är därmed inte genomskinligt.

Oval Cutters (Ovala skärare)
Ovala pappersskärare som man använder för att skära ut foton och papper i ovala former.

Overlap (Överlapp)
En metod för att applicera dina foton ”som de är” till layouten med ett överlapp för att göra plats för så många foton du önskar.

17mar/17

Scrapbooking ordlista K

Här hittar du förklaringar på alla fackspråksord inom scrapbooking som används i beskrivningar av produkter och i texter om scrapbooking.

En bra scrapbooking-ordlista underlättar förstås för dig att hitta rätt i scrapbooking-världen. Det finns ju en hel del ord som kan kännas konstiga och främmande för den oinvigde och begrepp som kräver sin förklaring. Eftersom man oftast stöter på det engelska ordet finns det ingen anledning att försvenska termerna eftersom detta bara skulle förvirra ytterligare.

Scrapbooking K

Keepsakes (Minnessak)
Minnessaker är allt som du sparar för din egen framtid eller för nästa generation.

08jan/17

Scrapbooking ordlista Q

Här hittar du förklaringar på alla fackspråksord inom scrapbooking som används i beskrivningar av produkter och i texter om scrapbooking.

En bra scrapbooking-ordlista underlättar förstås för dig att hitta rätt i scrapbooking-världen. Det finns ju en hel del ord som kan kännas konstiga och främmande för den oinvigde och begrepp som kräver sin förklaring. Eftersom man oftast stöter på det engelska ordet finns det ingen anledning att försvenska termerna eftersom detta bara skulle förvirra ytterligare.

Scrapbooking Q

Quilting (Lapptäcke)
Quilting är en teknik där du rullar remsor av papper in i varandra och på så sätt skapar olika former (ungefär som ett lapptäcke).

Quilt Binding (Lapptäcke Bindning)
Quilt Binding är en remsa av tyg som är sydd på alla ändar av ett täcke, för att täcka skarvarna i täckets topp.

Quilt Pages (Lapptäcke sidor)
Lapptäckesidor är sidor designade att efterlikna ett lapptäcke-mönster, men skapat helt av papper, foton och andra dekorationer.

Quire
Quire är 25 ark papper