Scrapbooking för nybörjare

Lär dig enkel scrapbooking! Scrapbooking är en rolig hobby där du skapar något själv med dina händer och formar dina tankar till synbara konstnärliga alster.

Du behöver absolut inte köpa på dig några dyra verktyg och tillbehör för att skapa en professionell scrapbook. Du kan till att börja med använda några få enkla saker!

1. Enkel Scrapbooking

Scrapbook för nybörjare, vad behöver du när det gäller tillbehör och verktyg

– Limprodukter måste alltid vara syrafria. Fotofix i form av små fyrkantiga tejpbitar, är det enklaste sättet att starta med för en nybörjare.

– Papper 12×12”, syrafritt, 2 – 6 färger som går ihop med dina foton och deras färger. En solid cardstock är alltid enklare att arbeta med när man är nybörjare, men du skall trots det ändå överväga att köpa på dig ett antal mönstrade papper också.

– Arkivsäkert album i storlek 12×12” och plastfickor förstås som både håller och skyddar dina layouter är alltid en klok grundinvestering. Tänk på att du skaffar ett album som matchar dina egna behov, baserat på antal foton du använder, journaling (text) och dekorationer som du kommer att använda på dina scrapbookingprojekt.

– Pappersskärare, jag rekommenderar 12” lång för att skära bakgrundspapper, skära och trimma dina foton m.m. Pappersskärare fungerar betydligt bättre och är dessutom enklare att använda jämfört med en sax när det gäller att få till raka linjer. Men, du kan förstås klara dig utan en skärare om du bara har tänkt att testa scrapbooking! Men när du fastnat för det kommer du garanterat att vilja ha en pappersskärare.

Paperstrimmer

– En bra kvalitetssax är ett absolut måste och underlättar i allt ditt skapande!

– Svart journaling-penna, tänk på att den ska vara syrafri. Jag rekommenderar zig-pennor som är resistenta mot blekning, vattensäkra och permanenta, en s.k. pigment ink penna.

– Olika dekorationer, pröva dig fram med vad du har hemma, du kommer att bli förvånad över resultatet! Annars kan du alltid välja mellan stickers, alphabet bokstäver, rub-ons, charms, ribbons, eyelets m.m. som finns att köpa på många ställen online.

2. Enkel Scrapbooking

Titta lite närmare på dina gamla foton, leta efter ett eget tema som du vill bygga vidare på. Det kan vara allt från semester, familjen, baby, bröllop, släktingar, vänner och mycket annat.

Välj ut 5 – 10 foton som du vill ha med i din scrapbook. Dessa foton skall väljas så de berättar den story som du vill få fram!

Titta sen på dina foton och fråga dig själv om det finns några distraherande element i bilden som borde skäras bort? Detta moment kallas att trimma/skära ett foto.

Till exempel; om du har för mycket vatten på ett av dina strandfoton, så ska du kanske överväga att skära bort en del av det till förmån för andra delar.

Nästa steg är att du måste fundera ut vilka av dina foton som skall sitta på den s.k. fokalpunkten (Det fotot som på ett helt naturligt sätt kommer av alla att betraktas som ett huvudfoto i layouten). Placera därefter dina foton på layouten, med huvudfotot som sticker ut lite grann i mitten av layouten. Planera sen in lite yta för journaling och rubriker om du nu vill ha med det.

3. Enkel Scrapbooking

Gå sen vidare till lite journaling. Namnge först ditt ämne, skriv ner vilket år och månad som fotot togs.

– Varför var denna händelse eller moment så viktigt att du tog ett foto precis då? Skriv ner varför!
– Vad är det man ser på det här fotot? Skriv ner det!
– Varför är dessa människor samlade tillsammans på fotot? Skriv ner varför!

Jag tror du kan förstå metodiken nu. Genom att svara på den typen av frågor ger du dina foton den story som de förtjänar. Se också till att skriva ner dina svar så att du kan använda det i steg 6.

4. Enkel Scrapbooking

En fotomatta behövs nu bakom ditt foto. Tänk bara på att lämna plats för din journaling när du bestämmer storlek på fotomattan du tänker använda. Pröva gärna med ett färgat papper.

Försök också alltid att matcha färgen på fotomattan med någon eller några av färgena i ditt foto!

5. Enkel Scrapbooking

Nu har du kommit så här långt att allt är tillskuret, arrangerat och eventuella fotomattor är tillpassade och klara. Limmar du fast alltihop!

6. Enkel Scrapbooking

Skriv nu in din journaling, kanske i kombination med till exempel alphabet-stickers eller rub-ons.

7. Enkel Scrapbooking

Tag nu ett steg tillbaka och titta på din fantastiska skapelse! Fråga dig sen själv om denna layout du färdigställt nu uttrycker det du vill få fram? Om du fortfarande har något utrymme för dekorationer så kanske du skulle tänka på att göra något tillägg, men var alltid försiktig, låt inte något onödigt ta bort fokuset från dina bilder!

De första 7 enkla stegen inom scrapbooking har nu lärt dig:

– Hur du väljer foton till ditt scrapbookingprojekt
– Vilka enkla tillbehör är nödvändiga för ditt scrapbookingprojekt?
– Vilka basverktyg behöver du använda
– Hur och vad skär man bort från t.ex foton?
– Hur du med hjälp av fotomatta adderar färg till ditt scrapbookingprojekt.
– Hur du gör en enkel journaling och lämnar lite plats för det i din layout
– Att scrapbooking för nybörjare absolut inte alls behöver vara så speciellt dyrt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *