Scrapbooking ordlista G

Här hittar du förklaringar på alla fackspråksord inom scrapbooking som används i beskrivningar av produkter och i texter om scrapbooking.

En bra scrapbooking-ordlista underlättar förstås för dig att hitta rätt i scrapbooking-världen. Det finns ju en hel del ord som kan kännas konstiga och främmande för den oinvigde och begrepp som kräver sin förklaring. Eftersom man oftast stöter på det engelska ordet finns det ingen anledning att försvenska termerna eftersom detta bara skulle förvirra ytterligare.

Scrapbooking G

Game Pieces
Game Pieces är olika delar från spel man kan använda som dekorationer, t.ex. alphapet-bokstäver, monopolspelplan, tärningar m.m.

Gel Pens Gel-Based Rollers (Gel Pennor – Gel-baserade rullar)
Gel Pennor är pennor med pigment ink, normalt är dom syrafria.

Genealogy (Släktforskning)
Släktforskning är forskandet i härstamningen av en person, grupp eller familj, för att hitta förfader. Mycket populärt är att skapa så kallade familjeträd genom att utforska sin egen familjs härstamning.

General Pattern Paper (Generellt mönstrade papper)
Generellt mönstrade papper, med mönster tillverkat för att kunna användas för alla tillfällen.

Gesso
Chalk-liknande bas används för att förbereda ytor för målning, journaling/textning, lettering m.m.

Gift Album
Gift album är en sammanställning av foton och minnen avseende en speciell person eller händelse.

Gift Tags
Gift Tags är perforerade eller i ett mönster så att du på ett enkelt sätt kan skära eller klippa ut själv. Användes till hängande titlar, rubriker och journaling eller bara som dekorationer.

Gilding (Förgyllning)
Förgyllning är ett begrepp där man adderar guld till en yta, t.ex med flagor av guldlöv, bladguld.

Gloss Finish (Glansig Yta)
Gloss Finish är en glansig yta på foton. Kan också beskriva ytan på en del metallföremål, färger, papper, etc.

Glue Dots
Glue Dots är runda cirklar (dots) av lim som används i första hand till att hålla dekorationer som knappar, eller tunga metalldekorationer. Glue Dots är också mycket användbart för att ”hänga på” saker i papper och andra material, på ställen där det normalt är svårt att hänga dekorationer och utsmyckningar.

Glue Pens (Limpennor)
Limpennor är pennor med spets i olika storlekar, limmet flödar igenom spets när tryck appliceras. Limmet är syrafritt och arkivsäkert.

Glue re-positionable
Är en syrafri lim-tejp som förblir klistrig även om du lossar och flyttar runt föremålen du skall fästa. Dekorationer och utsmyckningar kan fästas och tas bort tills du är nöjd med placeringen.

Glue Stick (Limstift)
Limstift är runt stift med ett solitt lim som man stryker med på ytorna som skall limmas.

Grain (Ådra)
Ådringen är i den riktning som ett pappers fibrer ligger, avser den riktning som pappret är tillverkat i. Det är alltid bättre att vika ett papper i motsatt riktning till ådringen, eftersom papprets fibrer då inte delar sig och gör så att pappret går sönder. Om man klipper eller skär ett papper i ådringsriktningen så kommer pappret ofta att krusa sig i kanterna.

Grid
Grid är en stämpelteknik där man med hjälp av post-it-lappar framställer ett rutmönster som man sen färgar och stämplar på ett dekorativt sätt.

Grossgrain
Grossgrain är ett allmänt namn för band med mönster som liknar ”ribbor”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *