Category Archives: Sweet Pea

Skatter från barndomen får en omhuldad plats i denna söta Sweet Pea scrapbook.

26mar/17

Grundläggande Scrapbooking

Det finns några viktiga saker du måste se till att du har när du skapar en scrapbook. Dessa material gör att du kan bygga en bas, lägga till grundläggande dekorationer och pryda dina sidor för vidare utsmyckning, om så önskas.

Scrapbook album

Det viktigaste inslaget i scrapbooking är att du till att börja måste välja ett scrapbooking-album. Allmänt tillgängliga i antingen 8 ”x 8” eller 12 ”x 12” storlekar, dessa album kommer att innehålla alla dina fotografier och memorabilia, och finns tillgängliga i en rad olika mönster och teman som passar dina projekt. Scrapbook-album innehåller vanligtvis 10 till 20 klara sidor med tomma inlägg, men de kan vanligtvis innehålla mycket fler sidor bygga ut dina projekt ytterligare.

Sidoskydd

Sidoskydd är väsentliga för att hålla dina scrapbook-sidor i perfekt skick, skydda dina sidor från att bli smutsiga eller på annat sätt försämras över tiden. Inte bara är de idealiska för att bevara dina sidor, men de är också idealiska om du vill lägga till extra sidor i ditt Scrapbook-album. Även om du till en början har en begränsad mängd sidor kan ett album innehålla mer sidbeskydd än sidor som levereras, så det är bara att köpa ett extra paket om du vill slutföra ett stort projekt.

Scrapbooking papper

Scrapbooking-papper är basen för din scrapbooks sidlayout – dina foton och mönster kommer att limmas på denna grund. Mönstrade papper föredras bland scrapbookers eftersom de hjälper till att representera sidans övergripande tema. Typiskt tillgänglig i 8 ”x 8” och 12 ”x 12” storlekar för att matcha storleken på albumet, håll bara ditt val av mönstrade papper på din scrapbook-sida till ett minimum för att få till en trevlig siddesign. Alternativt kan du använda dessa papper som fotomattor eller accenter för att markera viktiga element i din layout.

Scrapbooking kort

Används som ett alternativ till scrapbooking, scrapbookingkort kan också användas som bakgrund för din design om den är köpt i 8 ”x 8” eller 12 ”x 12” storlek. Finns som antingen vanligt (med en solid färg / form eller flera färger och former) eller texturerade, dessa är starka och stabila fundament. Scrapbooking-kort kan även köpas i mindre storlekar, eller i stora ark med många olika komponenter att klippa ut, med design och känsla, för att lägga till ett extra element eller dekoration i din layout.

Lim

Att använda lim i dina scrapbookingprojekt är viktigt eftersom de binder alla dina separata element tillsammans och skapar något helt. Generellt när du arbetar med papper eller kort behöver du bara ett PVA eller limstift, men vissa scrapbookers föredrar att använda limpennor eller limark för en renare finish.

Skärverktyg

Att skära foton och papper ner till rätt storlek är en viktig del i scrapbooking, och du behöver ett skärverktyg för att göra detta. Finns i många varianter, det viktigaste är att verktyget kan klippa rena, exakta linjer. Sax är att föredra för att skära ut former och mönster, vanligtvis kommer de med specialdesignade handtag för bra stöd. Pappertrimmers är en annan favorit bland scrapbookers eftersom de ger största noggrannhet och de skär perfekt raka linjer, med förmågan att skära igenom tjocka material eller flera lager kort samtidigt.

Pennor

Pennor är vad som hjälper till att göra ett dekorerat fotoalbum i en klippbok. I stället för att helt enkelt bara ordna bilder på ett tilltalande sätt, bör en scrapbook även innehålla dina anteckningar och tankar om dina minnen för att på ett korrekt sätt beskriva hur du kände dig vid den tiden i ditt liv, skriv om de minnen som bilderna tar återkallar. Dessa pennor ska ha pigmentfärg, vara syrafria, vattentäta och blekbeständiga för att säkerställa att bläcket inte påverkar resten av dina scrapbooksidor. Dina handskrivna texter kommer verkligen att lägga till den personliga touchen till din design!

Utsmyckningar

För att verkligen göra dina scrapbooksidor tilltalande, är utsmyckningar din lösning. Eftersom de inte kräver mycket arbete, limmar du i allmänhet bara dit dem med lim och pryder dina sidor med olika dekorativa detaljer. Från knappar, bågar och pärlor till pappersblommor, glitter, klistermärken och band, kommer du säkert att hitta det perfekta tillskottet till dina mönster – det finns en otrolig mängd utsmyckningar att välja mellan. Utsmyckningar finns i en rad olika färger, stilar och teman för konsekvent layout.

18mar/17

Enkla Motiv

Hjärtformade scrapbookingkort är ganska enkla att göra och har du tillgång till stansmaskin och hjärtformade spellbinders är det verkligen gjort på ett kick. Börja med att dubbelvika ett ark i lämplig storlek och lägg sen spellbindern över. Kontrollera också att spellbindern ligger precis utanför vikningen så att kortet hålls ordentligt samman när du stansat klart. Självklart går det lika på att rita det på egen hand och sen klippa ut.

14mar/17

Scrapbooking ordlista H

Här hittar du förklaringar på alla fackspråksord inom scrapbooking som används i beskrivningar av produkter och i texter om scrapbooking.

En bra scrapbooking-ordlista underlättar förstås för dig att hitta rätt i scrapbooking-världen. Det finns ju en hel del ord som kan kännas konstiga och främmande för den oinvigde och begrepp som kräver sin förklaring. Eftersom man oftast stöter på det engelska ordet finns det ingen anledning att försvenska termerna eftersom detta bara skulle förvirra ytterligare.

Scrapbooking H

Halos
Halos är en typ av monteringssystem för omonterade stämplar, som består av akrylklossar med spår som frästs ut och försetts med kardborreremsor. De omonterade stämplarna förses sen i sin tur med kardborreband och fästs på klossen när den användes.

Handmade Paper (Handgjort papper)
Handgjort papper ofta ruggigt och utan någon direkt struktur, ibland använder man löv och blommor i pappret vilket ger en naturlig upplevelse.

Handmade Scraps (Handgjorda Scraps)
Handgjorda Scraps är diverse scrapbookmaterial som tillverkats med hjälp av olika lager av Die cuts.

Heading (Rubrik/Titel)
Rubriken som förklarar och beskriver temat på ett kort eller en layout.

Heat Embossing (Värme Embossing)
Värme-embossing är en process där ett kristalliknande pulver värms upp till smältpunkten och när det sedan svalnat så blir resultatet en hård, blank, upphöjd yta.

Heat Gun (Värmepistol)
Värmepistoler användes för att värma upp och applicera embossing-pulver och annat. Värmepistoler distribuerar upphettad luft till en specifik yta.

Heritage (Arv)
Avser traditioner förmedlade från en generation till nästa generation. Heritagelayouts inkluderar foton, journaling och eller andra minnen, med andra ord scrappar du om din släktforskning.

Hermafix
Limbehållare för användning till tunnt papper. Limbehållaren innehåller små självklistrande bitar med lim på båda sidorna.

Hole Punch (Hålstans)
Hålstans är en hålgörare som tillsammans med en setter, gör att det enkelt går att montera öljetter och dylikt.

11mar/17

Scrapbooking ordlista T

Här hittar du förklaringar på alla fackspråksord inom scrapbooking som används i beskrivningar av produkter och i texter om scrapbooking.

En bra scrapbooking-ordlista underlättar förstås för dig att hitta rätt i scrapbooking-världen. Det finns ju en hel del ord som kan kännas konstiga och främmande för den oinvigde och begrepp som kräver sin förklaring. Eftersom man oftast stöter på det engelska ordet finns det ingen anledning att försvenska termerna eftersom detta bara skulle förvirra ytterligare.

Scrapbooking T

Tape Roller
En anordning som håller en tejprulle och distribuerar tejp till en fotobaksida eller scrapbooklayout.

Tape Runner
Är en behållare som innehåller små bitar med dubbelsidig tejp.

Tempera
Tempera är ett färgat pigment med flera bindningar som gör färgen ogenomskinlig. Tempera är vattenlöslig även som torr.

Template (Mall)
En stencil som normalt är tillverkad i mjuk- eller hårdplast, används mest för att skapa motiv på foton och layouter. Perfekta för att skapa fotoramar eller en trevlig kant till din sida.

Tertiary Colors (Mellanliggande Färger)
Mellanliggande Färger är brytningar av bas-/sekundära färger, såsom röd-orange, blå-grön och mellanliggande färger.

Texture (Struktur)
Struktur är upplevelsen och känslan av en yta på ett tyg eller papper.

Texture Plate (Strukturplatta)
Strukturplatta är en plastplatta som adderar struktur till papper, metall, lera m.m.

Theme (Tema)
Tema är den övergripande innebörden i en layout eller scrapbook.

Theme Album (Tema Album)
Temaalbum är en scrapbook fokuserad på en speciell ide, som semester, baby, skolan, bröllop, födelsedag m.m.

Three Ring Album
Album med ringar som man snäpper isär för lätt påfyllnad eller uttag av sidor.

Time Capsule
En behållare som innehåller historisk information och/eller föremål som representerar en kultur och som är säkert lagrat för framtiden.

Tint
En färg som har vit mix inblandat.

Title sheets
Sidor med färdiga rubriker, ofta använda de som en startpunkt för en sektion i en scrapbook.

Tone
Tone är grader av nyanser från vit – svart eller från ljust – mörkt.

Tool Painting
Målning på trä, typiskt gjort i en rustik stil och framförallt i lantliga miljöer.

Tote (Väska)
En väska använd för att organisera och bära omkring dina scrappbooking-tillbehör.

Translucent(Halvgenomskinlig)
Translucent är mitt emellan genomskinlig och ogenomskinlig, man kan se föremål bakom ytan men inte så klart och tydligt.

Transparency (Genomskinligt)
En klar plast (genomskinlig) som du kan printa på eller använda som en overlay i din layout.

Transparent Tape
Dubbelsidig tejp, användes med fördel till fotomontering och fotomattor. Går att flytta på och gulnar inte med tiden.

Triad
Tre färger som formar en triangel i ett färghjul.

Typography
Arrangemanget och upplevelsen av ett printat objekt.

Twistel
Bandliknande tråd som inflikas i ett band eller kan användas för att knyta, hänga eller sätta fast knappar och andra dekorationer och utsmyckningar.