Category Archives: Make it crafty

Crafty, absolut den mest populära av alla klippbokstilarna.

01apr/17

Starta med Scrapbooking

Bra du har bestämt dig för att starta med Scrapbooking!

Alla människor börjar med scrapbooking av samma skäl, för att fånga och värna ovärderliga minnen. Vissa människor vill komma ihåg en speciell resa eller händelse, ge en scrapbook till andra som en present, eller helt enkelt som en hobby att syssla med.

Innan vi börjar definiera komponenter och börjar med scrapbooking, kan förståelsen av scrapbooking ge insikt och inspiration till din egen kreativitet.

Titta tillbaks i ditt liv kan ge idéer, den vanliga missuppfattningen är att scrapbooking endast gäller bilder, men faktiskt kan dikter och andra minnen också inkluderas i en scrapbook. Detta nämns i historikavsnittet på grund av att scrapbooking uppfanns innan fotografier uppfanns.

Efter historikavsnittet beskrivs förklaringen av vilka material som behövs. Varje material kommer då att förklaras ytterligare. Att förstå vilken typ av material det finns är ett grundläggande steg i att sätta ihop en scrapbook.

När introduktionerna av materialen är klara kommer nästa avsnitt att ta itu med kostnaderna för att starta en scrapbook. Även om kostnaden för materialen kan variera en hel del behöver det inte bli så dyrt. Därefter börjar den viktigaste delen av projektet.

I avsnitt fyra kommer uppgiften ”muttrar och bultar” en del av scrapbooking där jag förklarar hur man monterar en scrapbook. Det kommer att gå på djupet, steg för steg, hur man lägger en sidlayout m.m. Det här är den punkt där personlig stil och kreativitet kommer att spela en viktig roll.

Slutligen kommer den sista delen, fem, att täcka ytterligare information eller tips som kommer att hjälpa till i ditt scrapbooksprojekt.

21mar/17

Temabaserad scrapbooking

Idéer: temabaserad scrapbooking

Här kommer en del förslag på temabaserad scrapbooking som kan fungera som inspiration för att få igång din egen kreativitet!

Vänner och familjen:

– Bästa vänner
– Familjens återförening
– Familjens husdjur
– Vänskap
– Släkten
– Mormor/morfar
– Farmor/farfar
– Familjens bästa matrecept
– Mamma och pappa
– Favoritsaker för dig och familjen
– Saker som familjen gör tillsammans
– Boken Om Mig
– Familjens historia

Barnen:

– Födelse
– Adoption
– Dop
– Födelsedagar
– Examen
– Skolåren
– Graviditet
– Viktiga händelser
– Saker som barnen gör för första gången

Speciella tillfällen i livet:

– Bröllop
– Bröllopsdagen
– Smekmånaden
– På årsdagen av?
– Födelsedagar i familjen
– Julfirande med familjen
– Sportlov
– Semester
– Förlovning
– Fest & party
– Midsommarfirande
– Nyårsfirande
– Halloween
– Påsk

Familjens hobbies:

– Sport
– Fiske
– Camping
– Resor
– Husvagn/husbil
– Trädgård och trädgårdsskötsel
– Mina favoriter
– Min motorcykel
– Segelbåten
– Stranden
– Skidsemestern
– Första snön i år
– Musik
– Dans
– Min bil
– Min scrapbooking hörna
– Scrapbooking events
– Bergsklättring

Övrigt:

– Resor
– Husrenovering
– Vårt första boende tillsammans
– Nu och då
– Kyrkligt
– Saker som gör mig glad
– Saker som irriterar mig
– Drömmar
– En dag på jobbet
– Roligt med arbetskollegor
– På landet
– Äventyr i skog och mark

01jan/17

Scrapbooking ordlista M

Här hittar du förklaringar på alla fackspråksord inom scrapbooking som används i beskrivningar av produkter och i texter om scrapbooking.

En bra scrapbooking-ordlista underlättar förstås för dig att hitta rätt i scrapbooking-världen. Det finns ju en hel del ord som kan kännas konstiga och främmande för den oinvigde och begrepp som kräver sin förklaring. Eftersom man oftast stöter på det engelska ordet finns det ingen anledning att försvenska termerna eftersom detta bara skulle förvirra ytterligare.

Scrapbooking M

Magazines (Tidningar)
Tidningar, publikationer om scrapbooking, korttillverkning, stämpling m.m.

Magic Mesh
Magic Mesh är självhäftande nät som finns i olika färger.

Magnetic Albums (Magnetiska Album)
Magnetiska album är album där foton placeras på en typ av självklistrande bitar/kort, och därefter använder man en plastficka för att täcka fotot och ej utnyttjad självklistrande bit. Var alltid försiktig med att använda den här typen av album, eftersom de kan skada dina foton och är därmed inte lämpliga att använda till en scrapbook!

Markers
Markers är en vattenlöslig tusch, används för färgläggning, men även för att färga in en stämpel. Ett bra kvalitetsmärke är till exempel ZIG-pennor.

Masking (Maskning)
Maskning är en teknik som används för att få fram en effekt som ser ut som stämplade motiv placerade lite bakom varandra, framför varandra, kommer ut ur… eller går lite in i varandra.

Master Family Album (Familje Album)
Familjealbum innehåller foton och andra dokument på samtliga familjemedlemmar, oftast i en kronologisk ordning.

Matte, Matting (Fotomatta)
Fotomatta är tekniken att använda ett annat papper, en färg eller struktur för att skapa en ram och en bakgrund till dina foton, brev eller journaling. Färdigskurna fotomattor finns att köpa i alla möjliga färger och material.

Matte Finish (Matt Finish)
Matt finish beskriver ytan på ett foto, papper eller färger. Motsatsen till blank.

Melt Art
Melt Art är 3D-dekorationer skapade genom att använda en smält massa som tjock embossing enamel, lim eller vax. Används ofta för att ”kapsla” in mindre dekorationer och utsmyckningar som knappar m.m. och ger då en förhöjd 3D-effekt.

Memorabilia
Memorabilia är dokument och andra föremål som berättar en historia, t.ex. souvenirer från en semesterresa.

Metal Embossing
En konstform eller process för att skapa en förhöjd yta på metall genom att hamra ut eller pressa tunn metall från den motsatta sidan.

Metallic Pigment
Microskopiska metall-flakes med ett lämplig bindemedel passande för artistiskt bruk.

Mica
Mica är en naturlig product som är syrafri och värmetålig. Papperstunna lager kan dras isär och appliceras med en genomskinlig klar, självklistrande bit till ett foto, en blomma eller andra dekorationer.

Micro Tip Scissors (Sax med Micro Tip)
Saxar med en speciellt slipad spets för precisionsklippning.

Mini Album
Mini album är normalt ett handgjort album som innehåller lite färre sidor/layouter, och som är tillägnat ett speciellt tema, 6×6 inches (15×15 centimeter).

Mixed Media
Mixed Media är användandet av flera media som papper, färger, stämplar, inks och mycket mera, för att skapa kort och layouter.

Molding Paste
Molding Paste är en tjock akrylpasta som används för att få struktur eller en relief-effekt på bland annat kort och ramar.

Monochromatic Color Scheme (Monokromatiskt färgschema)
Monokromatiskt färgschema beskriver olika nyanser av samma färg, i varierande nivåer av ljust och mörkt.

Monogram
En stor bokstav som ofta är en del av en rubrik, eller första bokstaven i ett textstycke, initialerna i ett namn m.m.

Montage
Montage är konstsnärsformen av att inkorporera foton i ett collage.

Mosaic
Mosaic är en teknik inom scrapbooking där du skär ut dina foton, papper m.m. i små delar, och därefter sätter ihop dem igen för att skapa en mosaik.

Mount (Montera)
Montera är att sätta fast ett foto, en dekoration eller ett annat föremål på en bit papper.

Mulberry Paper
Mulberry Paper innehåller den mest vanliga fibrern använd i Japansk papperstillverkning. Fibern i Mulberry Paper kommer från Mulbery-trädet. Det är en lång tuff fiber som producerar starka absorberande ark. Mulberry Paper har också förmågan att ha täta kanter när arket är vått och avrivet. Finns i många variationer avseende färg och stilar.

Muted Colors
Muted Colors är färgskiftningar/nyanser av färger som lämpar sig för bakgrunder.

Mylar
Mylar är också känt under namnet polyester, Mylar används som en skyddande, klar täckyta på foton och albumsidor. Mylar är ansett som det material som idag har den bästa kvalitén för detta syfte.